Filmen ”The Breakfast Club” fyller 30 år i år. Jag har alltså levt med den har filmen i över tio tusen dagar. Det är tio gånger fler dagar än vad Perssons pack vill att vi ska ta dom härifrån.

Jag var en tonåring med hormonerna spelandes spratt i min långsmala, finniga, hockeyfrisyrprydda kropp när filmen gick upp. Är osäker på om Sveabiografen i Östersund där den hade premiär fortfarande hette så eller om den bytt namn till det mer neutrala Filmstaden.

Man hade hört talas om filmen och lyssnat till ledmotivet Simple Minds ” Don´t You (forget about me)” och vad titeln hade rätt. Att glömma vare sig låten eller filmen har varit för mig omöjligt.

Jävlar vad jag ville vara coola killen Judd Nelson i Wayfarers, flanellskjorta, jeans och tändandes ciggen på sina boots. Lite farlig så där. Jag var inte lika farlig i manchesterjeans och Adidas Vulcano. Var nog lite mer Ally Sheedy (konstiga tjejen) kryddad med Anthony Michael Hall (nörden).

Ligga lite med Molly Ringwald ville jag nog också men i verkligheten hamnade jag mest i prat med Ally Sheedy-typen. Inte ens hångel, bara prat. Jävelberg. Hur det var i Amerika fick man ju väldigt klart för sig hur det var:

Det fanns bara fem persontyper. Solklart. Alla filmer var ju så. Vad man minns. Sportot, Värstingen, Balprinsessan, Nörden och Psykot och aldrig någonsin skulle dom campa under samma paraply. Utom just denhäringa kvarsittarlördagen.

FIlmen är väl i sig inget mästerverk men under de dryga 90 minuterna så berättar regissören en historia om de ovannämnda karaktärerna och som jag trodde på honom då.

John Hughes hette han. Läs gärna P. J. O´Rourkes inlägg om honom och filmen.The breakfast club

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s